Dit boek is een echte klassieker. En heel eerlijk: ik heb maar weinig echte klassiekers gelezen. En de laatste, Anne van het groene huis, was echt niet mijn boek. Dus toen de altijd lieve mensen van @uitgeverijlemniscaat mij dit boek opstuurde dacht ik eerst: hmmm zal dit iets voor mij zijn? Maar toch begon ik er vrij snel in en gelukkig maar! Want ik ben helemaal weg van dit boek. 😍
–
Het begint eigenlijk al van vanaf de eerste bladzijden. Het is een sterk begin wat eerst voor wat verwarring bij mij zorgt, maar mij al vrij snel duidelijk wordt. Van daaruit vlieg je (met het roodborstje ❤️) door het verhaal en wil je niet meer stoppen. Het verhaal start met verschillende sterke verhaallijnen die naarmate het verhaal vordert mooi naar elkaar toegroeien. Ook zit het verhaal vol met mysteries en daar houd ik van. Het pakt je als lezer, waardoor je doorleest en wilt weten wat het is. Een landgoed met wel meer dan 100 kamers en een tuin die op slot zit: hallo?! Dat klinkt toch fantastisch?
–
Het verhaal is al heel oud (1911), maar is goed gemoderniseerd in taal. Ook de illustraties passen geweldig bij het verhaal. Op het begin moest ik er een beetje aan wennen, ik vond ze wat ouderwets. Maar dat klopt ook gewoon. Het is een oud verhaal. En door verder te lezen begonnen ook de illustraties voor mij op z’n plek te vallen. Van donkere depressieve tekeningen aan het begin naar prachtige kleurrijke illustraties, geweldig! Zo moest ik ook wennen aan de cover. Hij leek me op het eerste oog wat simpel. Maar hij is allesbehalve dat. Er zitten zoveel mooie details in die verwijzen naar het verhaal, i love it!
–
En het allermooiste vond ik misschien nog wel hoe de natuur hier wordt besproken als magie. De liefde voor de natuur speelt zo’n belangrijke rol in dit verhaal. Een perfect boek dus voor tijdens de KBW. Maar daarvoor en daarna ook natuurlijk.
–
Auteur: Frances Hodgson Burnett
Illustrator: Daphne Louter
Uitgeverij: Lemniscaat
Leeftijd: vanaf ca. 10 jaar