Jona woont met zijn Joodse vader en grootmoeder in een Amsterdams hofje.
Als hij voor zijn profielwerkstuk gekoppeld wordt aan de flapuit Elin en de eigengereide Lucas, komt zijn leven op zijn kop te staan. Het onderwerp van dit profielwerkstuk is namelijk Jona’s grootmoeder. Ze heeft beginnende alzheimer en praat steeds over haar geliefde Simon – terwijl Jona nog nooit van een Simon heeft gehoord. Jona’s vader is niet blij met alle aandacht voor zijn zwakke, oude schoonmoeder.
Of zit er meer achter?
De spanningen lopen steeds hoger op.
–
Ik lees eigenlijk bijna nooit Young Adult boeken. Waarom weet ik niet precies. Misschien omdat ik zelf totaal geen leesplezier heb ervaren op de middelbare school? Er was geen boekpromotie en de boeken die ik extra had gelezen voor mijn lijst werden keihard afgekraakt, dus dat deed ook veel met mijn leesmotivatie.
Maar dit waanzinnig boek kreeg ik opgestuurd van de lieve mensen van uitgeverij Lemniscaat en het heeft me omvergeblazen!
–
Je maakt, door middel van een vrij heftige opening, kennis met Jona, zijn vader en oma. De liefde tussen oma en Jona spat van de bladzijde af. Iets wat je mist tussen Jona en zijn vader. Zijn vader is nors en boos, maar als lezer voel je dat er iets achter zit. De oorlog speelt een grote rol in zijn leven en hij is zijn vrouw verloren (waar hij Jona overigens de schuld van geeft). Ondanks dat Jona al 16 is vorm ik in mijn hoofd een beeld van een veel jongere Jona tijdens het lezen. De manier waarop zijn vader tegen hem praat en hem behandeld laten hem zoveel kleiner lijken. Maar waarom doet hij dit? Het lijkt ook alleen maar erger te worden naarmate het profielwerkstuk vordert. Want flapuit Elin blijkt een geweldige detective te zijn en langzaam maar zeker lijken er steeds meer lijntjes naar elkaar toe te komen. Wie is die Simon? Is de dood van Jona’s moeder echt zijn schuld? Was Jona’s moeder echt niet blij met Jona? De lijnen vormen samen een prachtig web waarin veel verschillende thema’s naar voren komen. Rouw, verlies, vriendschap, familie, trouw zijn, liefde en natuurlijk oorlog. Want wat heeft de 2e Wereldoorlog een wond achtergelaten, nog steeds, bij alle Joodse mensen.
–
‘Het huilen was niet voorbij, bij niemand, het werd alleen maar af en toe opgeborgen, soms heel goed opgeborgen.’
–
Dit is een boek wat ik als middelbare scholier had willen lezen. Wat mijn liefde voor lezen weer veel eerder had kunnen aanwakkeren.
Dus heb jij een puber thuis of werk je in het VO? Denk dan eens aan dit bijzondere boek. Het zal je omverblazen! 🖤
–
Auteur: Anna van Praag
Uitgeverij: Lemniscaat
Leeftijd: vanaf ca. 15 jaar